הסכם ממון נועד על מנת להגדיר את אופן חלוקת הרכוש, הנכסים, החסכונות ונכסי הקריירה אשר נצברו או יצטברו במהלך שנות הנישואין. הסדרת חלוקת הרכוש וזכויות הצדדים מונעת לרוב וויכוחים משפטיים אשר עלולים להימשך לאורך שנים ארוכות. חשוב להדגיש שככל שמהלך פירוק קשר הנישואין נעשה על ידי הסכמה דו-צדדית, כך ייטב גם לבני הזוג ובעיקר לילדיהם.
לדוגמא, דירה או מכונית אשר נרכשו על ידי בן זוג אחד, ולא הוסכם עליהם מראש כי הם שייכים לו באופן מלא, עלול בן הזוג הרוכש למצוא עצמו מתחלק בתמורה אליהם בעת גירושין.
- מענק היובל - האם נכס בר איזון במסגרת הליך גירושין?
- כושר השתכרות בראי הלכת השיתוף
- האם ניתן לערוך הסדר איזון משאבים לפני הגירושין?
אחד מן הסעיפים החשובים בהסכם ממון הינו מועד החלת הסכם הממון כתלות במועד כניסתם של הגירושין לתוקף. בניגוד לחוק יחסי ממון בין בני זוג, הקובע את מועד פקיעת הגירושין כמועד לחלוקת הרכוש, הסכם ממון יכול להתיר חלוקת רכש גם בטרם פקעו הגירושין, או לעיתים, גם תקופה מסוימת לאחריהם (למשל, פינוי דירת מגורים משותפת כתלות בהעברת כספים וכדומה).
האם ניתן לכלול בהסכם ממון הסדרי משמורת על הילדים?
הסכם ממון, גם במידה ונערך בין הצדדים כהסכם ממון בטרם גירושין, אינו יכול להכיל סעיפים הכוללים הסדרי ראייה ומשמורת על ילדי בני הזוג. כמו כן, גם ענייני מזונות הילדים אינם יכולים להיות כלולים בהסכם הממון. משמע, אפילו צדדים אשר מגיעים להסכמות ביניהם לגבי הסדרי המשמורת והראייה של הילדים, אינם יכולים לכלול אותן במסגרת הסכם ממון.
האם ניתן לנסח סנקציות כלכליות בהסכם ממון?
ההלכה היהודית, שהיא הדין היחידי בארץ לגירושי בני זוג יהודיים, איננה מכירה במתן או קבלת "גט מעושה" אשר נעשה על מנת לזכות בטובות הנאה, כגון רכוש או נכסים. אי לכך, הסכם ממון אשר נערך בטרם הנישואין לא יכול להכיל סעיפים המטילים סנקציות כלכליות על צד אשר מסרב להעניק או לקבל גט. כמו כן, הסכם ממון איננו יכול להכיל סעיפים אשר דנים בחלוקת רכוש לאחר המוות, זאת משום שהסדרים אלו חייבים להיות מנוסחים בצוואה.